Status porudžbine x
Odjavi se

070 310 399070 310 399

X
Trebate li pomoc?
Ovdje vas
vodimo korak
po korak do
pravih guma.
Pretraga Guma
Širina
Visina
Prečnik
Reifen Finden

Podaci o vozilu
Marka:
Model:
Godina proizvodnje / tip:
Serija / verzija:

Gume optimizirane za mobilnost osvajaju tržište

Niko ne voli kada mu se probuši guma I kada se zbog toga mora zaustaviti na dijelu puta koji je još nepregledan ili opasan. Prije nego što se nastavi vožnja, šteta se mora pregledati i popraviti.

Oštećena guma se mora zamijeniti rezervnom gumom kako bi se automobil mogao odvesti do najbliže garaže. Ali čak i sa rezervnom gumom i alatom, mijenjanje gume pored prometne ceste može biti kao noćna mora. S jedne strane, tu su automobili koji stalno prolaze, s druge strane postoji rizik da se zavrtnji na točku ne mogu olabaviti čak ni uz najbolju opremu. Kako bi se uhvatili u koštac s takvim problemima, proizvođači guma razvili su samozaptivne mobilne gume. Postoje različite tehnologije - od Runflat-a do Seal-a do DriveGuard-a. U nastavku ćemo objasniti tehničke karakteristike.

Runflat gume


Tyre Hole

Ako runflat pneumatik izgubi pritisak, on se stabilizuje pomoću samonosećih gumenih bočnih zidova. Napravljeni su od gumene smjese koja osigurava stabilnost guma u slučaju oštećenja. Osim toga, ugrađeni rub sprječava da guma iskoči iz felge. Moguće je nastaviti vožnju ovom gumom do udaljenosti od 80 kilometara pri maksimalnoj brzini od 80 km/h (ako zrak izlazi iz gume nakon oštećenja). U slučaju oštećenja sa naknadnim gubitkom pritiska, postoje senzori koji oglašavaju alarm kako bi vozač bio svjestan uboda. Ovisno o modelu, ovi senzori se ili nalaze direktno u gumi, gdje mjere temperaturu i pritisak, ili sistem procjenjuje signale ABS senzora. Zahvaljujući runflat gumama, vozači su pošteđeni dugog čekanja dok se ne pojavi vučna služba. Umjesto toga, mogu se odvesti direktno do najbliže garaže. Runflat gume su dostupne u našoj radnji kao ljetne i zimske gume. U zavisnosti od proizvođača, runflat gume imaju različite oznake. Continental, na primjer, svoje runflat gume naziva SST, skraćenica za Self Supporting Tyre.

Naše najbolje gume u runflat kategoriji možete pogledati ovdje:

Jednostavno odaberite svoju dimenziju gume i indeks brzine i pronađite savršenu gumu za svoj auto.

SEAL gume


Za razliku od runflat guma, SEAL gume se mogu čak popraviti same, jer se radi o samozaptivnim gumama. Kada se probuše, samozaptivne gume su dizajnirane da automatski zapečate oštećeno mjesto. Specijalna ljepljiva smjesa postavljena na unutrašnjost gume to omogućava. Ovo jedinjenje obuhvata objekt koji je probijo gumu, npr. ekser. Čim se predmet izvuče, masa zatvara rupu. Utiskuje se u rupu pod pritiskom vazduha unutar gume. Masa tako zatvara rupu i omogućava nesmetanu vožnju do sljedeće radionice.

Za razliku od runflat pneumatika, SEAL tehnologija ne zahtjeva ni sistem kontrole pritiska u gumama ni posebne felge. I: može se koristiti na bilo kojem vozilu.

Jedan od proizvođača koji je razvio SEAL tehnologiju je Continental sa svojim ContiSeal proizvodom. Specijalne gume ContiSeal koriste ovu novu tehnologiju i mogu zapečatiti ubode do pet milimetara u prečniku.

Iako se ova tehnologija smatra sigurnom, proizvođači preporučuju korištenje sistema za nadzor tlaka u gumama radi sigurnosti. Osim toga, zapečaćena guma se može voziti kao i svaka druga guma bez potrebe prilagođavanja performansi automobila ili ponašanja u vožnji. No, zakon nalaže pregled od strane stručnjaka što je prije moguće, tako da je odlazak u garažu i dalje neophodan.

Pogledajte naše vrhunske gume u kategoriji SEAL:

Jednostavno odaberite svoju dimenziju gume i indeks brzine i pronađite savršenu gumu za svoj auto.


DriveGuard gume


Tehnologija u DriveGuard gumama zasnovana je na novorazvijenim rashladnim rebrima – takozvanim „Cooling Fins“. Vanjski zidovi guma su ojačani, što ih čini posebno elastičnim duž gazećeg sloja. Osim toga, bočni zidovi su robusnije i stoga manje podložni oštećenjima.

Napomena: Upotreba sistema upozorenja je obavezna kako bi se osiguralo da vozači budu svjesni da im je na vozilu probušena guma! Od 2014. svako ko koristi DriveGuard gume mora imati elektronski sistem za detekciju pritiska u gumama u svom vozilu.

Bridgestone potporni prsten


Bridgestone potporni prsten (BSR) je još jedan proizvod koji je razvio Bridgestone. BSR je metalni prsten postavljen ispod gazećeg sloja gume, koji značajno povećava stabilnost gume. Međutim, BSR gume trenutno ne mogu biti montirane na svako vozilo. Za montažu je potrebna posebna oprema, koja je do sada bila rezervisana isključivo za Toyotinu mrežu.

Da više nikada ne ostanete na putu sa probušenom gumom

Proizvođači guma objavili su rat probušenim gumama i neprestano razvijaju nove tehnologije za povećanje udobnosti i sigurnosti u vožnji. Ispod su navedene neke od istaknutih guma koje nudimo u našoj radnji:

Cijene uključuju PDV i dostavu unutar Bosne i Hercegovine.