Koristimo cookies. Korišćenjem ove web stranice slažete se sa njihovom upotrebom.
OK
Status porudžbine x
Odjavi se
X
Trebate li pomoc?
Ovdje vas
vodimo korak
po korak do
pravih guma.
Pretraga Guma
Širina
Visina
Prečnik
Reifen Finden

Podaci o vozilu
Marka:
Model:
Motor:
Verzija:

Gume za električne i hibridne automobile

Sa porastom broja registracija, električni automobili i vozila s hibridnim pogonima više nisu samo trend, već polako postaju stalni dio tržišta. Naravno, za električne automobile (ili električna vozila općenito) i hibride potrebne su i posebne gume.

Šta treba uzeti u obzir pri odabiru guma

Sigurno prianjanje, visoka udobnost vožnje i da su izuzetno ekonomični - ovo su specifikacije. Nije lak zadatak za industriju guma. Konvencionalni modeli guma s malim otporom kotrljanja (prepoznatljivi po vrijednostima AA oznake) i velikom nosivošću također mogu biti prikladni. U našoj online trgovini možemo Vam ponuditi gume posebno prilagođene ovim zahtjevima.

Koje su najnovije gume kod proizvođača?


U međuvremenu se za gume za električne automobile učvrstio pojam "visoke i uske". To se odnosi na gume velikog opsega i uskog profila, tj. posebno dizajnirane za električne automobile. Neki poznati proizvođači sada nude posebne gume za električne automobile:
 • Michelin ePrimacy
  sa do 7% više dometa za električna vozila, veličine guma od 15 do 20 inča
 • Continental EcoContact 6
  manja potrošnja goriva, velika kilometraža, visokotehnološki spoj silike
 • Hankook Kinergy Eco 2
  optimizovan za efikasnost potrošnje goriva, smanjenu buku kotrljanja u gumama, poboljšanu vuču na mokrim i suvim površinama
 • Kumho Wattrun VS31
  izuzetno lagana zahvaljujući upotrebi najsavremenijih materijala, otpor kotrljanja optimiziran za maksimalnu učinkovitost goriva, tiho i udobno rukovanje

Zahtjevi za električne gume za automobile


 • Sigurnost
  Kao i uvijek, pravilo glasi: Sigurnost na prvom mjestu! Gume za električne automobile moraju garantirati prikladno prianjanje i kratak put kočenja, posebno u lošim vremenskim uvjetima. Drugo slovo na etiketi gume - idealno A - ukazuje na vrlo dobra svojstva kočenja u mokrim uslovima.
 • Mali otpor kotrljanja i veća nosivost
  Električni automobili su obično teži zbog masivnih baterija koje sadrže. Stoga gume koje se koriste moraju savladati ravnotežu između povećanog opterećenja s jedne strane i rezultirajućeg većeg otpora kotrljanja, trošenja guma i potrošnje energije s druge strane. Neki proizvođači guma nude gume sa XL oznakom za teža vozila. Postizanje što manjeg otpora kotrljanja (klasa efikasnosti A) ostaje cilj, jer je jasno: što je manji otpor, veći je opseg.
 • Obrtni moment
  Zbog električnog pogona, veći obrtni momenti djeluju na gume električnih i hibridnih vozila na početku ubrzanja nego što je uobičajeno za benzinska ili dizel vozila. To dodatno utječe na kilometražu
 • Niska buka
  Nizak nivo buke sigurno povećava udobnost u vožnji. Budući da su električni automobili uglavnom vrlo tihi, to treba imati na umu i pri odabiru guma.

Koje odgovarajuće gume preporučuje gumeonline.ba za Vaš električni automobil?

Ispod je nekoliko istaknutih guma - dostupnih u našoj trgovini: