Koristimo cookies. Korišćenjem ove web stranice slažete se sa njihovom upotrebom.
OK
Status porudžbine x
Odjavi se

070 310 399070 310 399

X
Trebate li pomoc?
Ovdje vas
vodimo korak
po korak do
pravih guma.
Pretraga Guma
Širina
Visina
Prečnik
Reifen Finden

Podaci o vozilu
Marka:
Model:
Godina proizvodnje / tip:
Serija / verzija:

Gume za električne i hibridne automobile

Sa porastom broja registracija, električni automobili i vozila s hibridnim pogonima više nisu samo trend, već polako postaju stalni dio tržišta. Naravno, za električne automobile (ili električna vozila općenito) i hibride potrebne su i posebne gume.

Šta treba uzeti u obzir pri odabiru guma

Sigurno prianjanje, visoka udobnost vožnje i da su izuzetno ekonomični - ovo su specifikacije. Nije lak zadatak za industriju guma. Rad na razvoju dobrih guma za električna vozila zahtijeva intenzivno istraživanje. Posebno proizvođači Premium guma spremni su uložiti potreban kapital u inovacije koje pružaju veći domet bez zanemarivanja sigurnosti. Konvencionalni modeli guma s malim otporom kotrljanja (prepoznatljivi po vrijednostima AA oznake) i velikom nosivošću također mogu biti prikladni. Ili možete igrati na sigurno i odlučiti se za takozvane homologirane gume, koje je proizvođač automobila odobrio posebno za Vaše vozilo. Ako je to slučaj s Vama, saznaćete u našoj gornjoj pretrazi guma na kartici "O odabiru automobila". U našoj online trgovini možemo Vam ponuditi gume posebno prilagođene ovim zahtjevima.

Koje su najnovije gume kod proizvođača?


Michelin ePrimacy U međuvremenu se za gume za električne automobile učvrstio pojam "visoke i uske". To se odnosi na gume velikog opsega i uskog profila, tj. posebno dizajnirane za električne automobile. Neki poznati proizvođači sada nude posebne gume za električne automobile:

 • Michelin ePrimacy
  sa do 7% više dometa za električna vozila, veličine guma od 15 do 20 inča
 • Continental EcoContact 6
  manja potrošnja goriva, velika kilometraža, visokotehnološki spoj silike
 • Hankook Kinergy Eco 2
  optimizovan za efikasnost potrošnje goriva, smanjenu buku kotrljanja u gumama, poboljšanu vuču na mokrim i suvim površinama
 • Kumho Wattrun VS31
  izuzetno lagana zahvaljujući upotrebi najsavremenijih materijala, otpor kotrljanja optimiziran za maksimalnu učinkovitost goriva, tiho i udobno rukovanje

Zahtjevi za električne gume za automobile


 • Sigurnost
  Kao i uvijek, pravilo glasi: Sigurnost na prvom mjestu! Gume za električne automobile moraju garantirati prikladno prianjanje i kratak put kočenja, posebno u lošim vremenskim uvjetima. Drugo slovo na etiketi gume - idealno A - ukazuje na vrlo dobra svojstva kočenja u mokrim uslovima.
 • Mali otpor kotrljanja i veća nosivost
  Električni automobili su obično teži zbog masivnih baterija koje sadrže. Stoga gume koje se koriste moraju savladati ravnotežu između povećanog opterećenja s jedne strane i rezultirajućeg većeg otpora kotrljanja, trošenja guma i potrošnje energije s druge strane. Neki proizvođači guma nude gume sa XL oznakom za teža vozila. Postizanje što manjeg otpora kotrljanja (klasa efikasnosti A) ostaje cilj, jer je jasno: što je manji otpor, veći je opseg.
 • Obrtni moment
  Zbog električnog pogona, veći obrtni momenti djeluju na gume električnih i hibridnih vozila na početku ubrzanja nego što je uobičajeno za benzinska ili dizel vozila. To dodatno utječe na kilometražu
 • Niska buka
  Nizak nivo buke sigurno povećava udobnost u vožnji. Budući da su električni automobili uglavnom vrlo tihi, to treba imati na umu i pri odabiru guma.

Popular electric cars & matching tires


Label: A-A-68

Može li mi oznaka EU za gume pomoći da pronađem prave gume za moje električno vozilo?

Da, jer EU oznaka gume pruža informacije o svojstvima gume u sljedeća tri područja:

a) klasa efikasnosti

b) prianjanje na mokrom

c) emisije buke

Dobar pneumatik posebno za e-automobile treba da ima A u kategoriji klase efikasnosti i prianjanja na mokrom. Vlasnici automobila koji pridaju veliku važnost udobnosti vožnje odlučuju se za gumu niske vrijednosti decibela. Jer što je manji broj, guma radi tiše. Posebno tihe gume su takođe označene simbolom talasa.

Koje odgovarajuće gume preporučuje gumeonline.ba za Vaš električni automobil?

Ispod je nekoliko istaknutih guma - dostupnih u našoj trgovini: