Status porudžbine x
Odjavi se

070 310 399070 310 399

X
Trebate li pomoc?
Ovdje vas
vodimo korak
po korak do
pravih guma.
Pretraga Guma
Širina
Visina
Prečnik
Reifen Finden
Podaci o vozilu
Marka:
Model:
Godina proizvodnje / tip:
Serija / verzija:

Naručite gume za kamper i započnite svoje putovanje opušteno

Odabir pravih guma za Vaš kamper je od suštinskog značaja za osiguranje optimalnog prianjanja na cesti i što sigurniju vožnju. Zbog raznovrsnosti modela kampera, ponuda guma renomiranih proizvođača je veoma bogata. U nastavku ćete pronaći informacije o CP oznaci, zašto gume za kampere ne bi trebalo da prelaze određenu starost i kako pronaći prave gume.

Šta označava CP na gumama?

Skraćenica CP odnosi se na posebno proizvedene gume za kampere. Ako su gume označene jednostavnim C, to su komercijalne ili teretne gume, koje se uglavnom koriste u kombijima, porodičnim kombijima i lakim kamionima. Glavna razlika je u tome što CP gume za kampere ili kamp prikolice nude veći kapacitet preopterećenja. Ova prednost se postiže kroz ojačanu podkonstrukciju. Osim toga, gume su manje osjetljive na ivičnjake, šljunčane površine i slične prepreke na putu. Uz sve to mogu se naduvati pod pritiskom zraka do 5,5 bara. Ovo je važan aspekt ako želite maksimalno iskoristiti nosivost svog vozila.
Savjet: Razmotrite indeks nosivosti (LI) prije kupovine novih guma za kampere. Ovisno o modelu, ovo je dvocifreni ili trocifreni broj. Navedeno je po gumi:
 • Gume sa LI od 118 mogu se pteretiti do 1.320 kg, što omogućava ukupnu težinu do 5.280 kg.
 • Za klasična kamper vozila do 3,5 tone (3.500 kg), dovoljan je LI od 103 sa nosivošću po gumi od 875 kg.

Da li su CP gume obavezne za kampere?

C-gume sa nosivošću prilagođenom vozilu dio su osnovne opreme mnogih kampera. Međutim, ova vrsta guma nije obavezna. Ipak, toplo se preporučuju ako tražite veće rezerve opterećenja kao mjeru predostrožnosti. Osim toga, visokokvalitetne kamperske gume imaju dodatno zaštićene bočne strane guma i bočno integrirane abrazivne blokove za produženje vijeka trajanja.

Koliko traju gume za kampere?

Vijek trajanja Vaših kamper guma ne može se odrediti fiksnim brojem kilometara – bez obzira na to jesu li gume C ili CP. Postoji nekoliko faktora koji igraju ulogu na vijek trajanja guma, a koje ćemo predstaviti u nastavku.

Gazište gume za kampere

Kao i kod svih drugih guma, preostali gazni sloj je važan identifikator da vidite da li biste trebali kupiti nove gume za svoj kamper. Zakonski zahtjev je minimalna dubina gazećeg sloja od 1,6 mm. U idealnom slučaju, ovo biste trebali mjeriti na središnjem gazećem sloju, jer ovo područje ima najveći kontakt s asfaltom.
Adekvatna pomoć pored dubinomjera profila gume je kovanica od 1 KM. Nadalje, ovisi o tome koju vrstu guma za kamper koristite: ljetne i zimske ili cijelogodišnje:
 • Za ljetnje gume, preporučuje se da dubina gazećeg sloja ne bude manja od 3 mm.
 • Za zimske gume i cijelogodišnje gume, preporučljivo je imati dubinu profila od 4 mm.

Napomena: Korištenje guma dok ne dostignu zakonsko ograničenje gazećeg sloja može ugroziti Vašu sigurnost na cesti.
rv-tyre

Prirodni proces starenja

Osim habanja gazećeg sloja uzrokovanog vožnjom, gume za kampere su podložne tipičnom procesu starenja na koji utiču različiti vremenski uslovi. Proces koji se odvija bez obzira na kilometražu čak i ako svoj kamper koristite samo jednom ili dva puta godišnje za putovanja na odmor.
Neke od tipičnih karakteristika za identifikaciju uključuju vidljive pukotine na bočnim stranama, koje mogu predstavljati pravu opasnost. Isto tako, sivkasta boja je pokazatelj da su Vaše gume za kamper ostarile. Naznake da je krajnje vrijeme za nove gume.

Kako mogu odrediti starost mojih guma za kamper?

Starost guma za kamper možete odrediti pomoću DOT broja. Ovo je četverocifreni broj koji je ugraviran na bočnoj strani guma u smjeru vožnje. Prva dva broja predstavljaju mjesec, a zadnja dva godinu proizvodnje. Možete koristiti ove informacije da odredite tačnu starost guma.

Koliko godina može biti guma stara da prođe tehnički pregled?

Iznenađujuća je činjenica da ne postoje zakonski uvjeti za starost guma. Ovo se podjednako odnosi i na automobile i kampere, iako je opterećenje na gumama po pređenom kilometru znatno veće za potonje. Ako je kilometraža mala, a gume u dobrom stanju, stručnjaci za tehnički pregled mogu odobriti gume za kampere do 10 godina starosti. Međutim, stručnjaci preporučuju promjenu guma nakon maksimalno 5 do 6 godina. Razlog je gore opisani proces starenja, koji s vremenom automatski počinje da utiče na gumene smjese pneumatika. Čak i ako ovo košta, trebali biste kupiti nove gume za kamper u tom vremenskom okviru kako biste pružili sigurnost svim putnicima.

Cjelogodišnje gume ili radije ljetne i zimske gume za kampere?


Kao strastveni kamper, bićete suočeni sa pitanjem koju vrstu guma odabrati kada naručite nove gume za svoj kamper. Da li je preporučljivo imati gume primjenjive za sva godišnja doba ili ljetne i zimske gume ovisi o željenom vremenu putovanja i destinacijama. U nastavku ćete pronaći nekoliko savjeta koji će Vam pomoći da odaberete.

Pravila i propisi za cjelogodišnje gume


Bilo da se radi o gumama C ili CP: Novi propisi se primjenjuju na obje varijante od 2018. Ranije je bilo obavezno koristiti gume M+S (gdje dva slova označavaju blato i snijeg). Ako trenutno kupujete nove cjelogodišnje gume za svoj kamper, one moraju biti označene novim simbolom pahuljice, koji se često naziva i alpskim simbolom. I dalje možete koristiti gume M+S proizvedene prije 2018. do 2024. Važno:Ako putujete u inozemstvo sa svojim kamperom, morate se pridržavati lokalnih propisa.

Specijalisti: ljetne i zimske gume


Ako spadate među vozače kampera koji putuju tokom cijele godine, onda Vam se preporučuju ljetne i zimske gume. Ovisno o godišnjem dobu, možete u potpunosti iskoristiti njihov potencijal u svim vrstama uslova na putu – bez obzira da li je suh ili mokar ili da li Vam snijeg škripi pod kotačima. Ako je potrebno, ponesite sa sobom lance za snijeg prilikom zimskog kampovanja u alpskim krajevima.

Naručivanje odgovarajućih guma za popularne kampere


Prema raznim statistikama, trend ka kamperima traje već nekoliko godina. Nedavne mjere protiv korona virusa dodatno su doprinijele trenutnom rekordnom broju registracija. Broj registrovanih kampera u BiH također je u značajnom porastu. Među najpopularnijim su modeli iz Fiata, a kao osnovni model je dobro poznati Ducato.Konverziju provode različite kompanije. Osim toga, postoje i luksuzni kamperi bazirani na kamionima, koji su u potpunosti prilagođeni individualnim željama kupaca i često prelaze granicu od 7,5 tona. Očigledno je da se ovdje koriste kamionske gume.Za nova vozila, fabrički su dostupne razne kombinacije felga/guma. Ako su vam potrebne nove gume za kamper zbog istrošenosti gazećeg sloja ili starosti, trebali biste provjeriti DOT broj kako biste utvrdili tačnu starost guma. Možete ga pronaći ili u 1. dijelu potvrde o registraciji ili direktno na gumama. Kombinacija brojeva i slova i njihovo značenje ilustrirano je u sljedećem primjeru:

225/65 R16 91 CP 109 Q

 • Širina gume: širina je 225 mm.
 • Odnos visine i širine: broj 65 označava da je visina gume 65% širine gume.
 • Tip gume: slovo R označava radijalne gume tipične za kampere.
 • Veličina felge:dvije cifre direktno prate oznaku tipa gume. To je 16 inča.
 • Tip:CP označava kampiranje, C za teretni ili komercijalni. I jedno i drugo je moguće.
 • Indeks opterećenja: sa indeksom 109, svaka guma za kamper može nositi opterećenje do 1030 kg. Ako vozite kamp kućicu od 3,5 tone, rezerva opterećenja je odgovarajuća velika.
 • Indeks brzineGume sa indeksom Q dozvoljavaju brzine do 160 km/h.

 • Napomena: Za kampere do 3,5 tone, slijedite smjernice koje se odnose i na putnička vozila. Vozila do 7,5 tona mogu da voze brzinom od 80 km/h na seoskim putevima i najviše 100 km/h na autoputevima.
  Preporučujemo da odaberete odgovarajuće C ili CP gume za Vaš kamper zbog njihove veće nosivosti. Pazite da indeks nosivosti nije manji od dozvoljene ukupne težine vozila. U idealnom slučaju, trebalo bi da postoji rezerva opterećenja za veću sigurnost. Za narudžbe dvije ili više guma isporučujemo gume za kampere u Vašem željenom dizajnu brzo i bez troškova dostave. Naručite odmah!

  Cijene uključuju PDV i dostavu unutar Bosne i Hercegovine.