Status porudžbine x
Odjavi se

070 310 399070 310 399

Traži moto gume
Širina
Visina
Vid konstrukcije
Prečnik
Reifen Finden
Brzina
Prema modelu motora
Manufacturer:
Capacity:
Model:
Type:

Kupite gume za motocikle – ponovno uživajte u vožnji

Bilo da se vozite seoskim putem, u gradu ili na planinskim prevojima: Pravi izbor guma za motocikle osigurava potrebno prianjanje. Zbog abrazije na cesti, gume su među najopterećenijim dijelovima Vašeg motocikla. Čim gazni sloj počne da slabi, ima smisla naručiti nove motociklističke gume kako bi Vaš motor ponovo vozio bez problema.mo-tyre

Kada je guma na motociklu istrošena?

Zakonska minimalna dubina gazećeg sloja za cestovni motocikl je 1,6 mm. Za lake motore postavljena je na 1 mm. U oba slučaja, ovo su apsolutne granice za istrošenost guma. Ako dubina gazećeg sloja gume padne ispod ove granice, to će uticati na Vašu polisu osiguranja. Trebali biste promijeniti gume najkasnije kada gazeći sloj dosegne 2 mm kako biste zadržali prianjanje i upravljivost Vašeg motocikla. Ovome se dodaje faktor sigurnosti na mokrim površinama.Izmjerite dubinu gazećeg sloja u središnjem dijelu glavnog gazećeg sloja u širokim žljebovima. Dobra pomoć je novčić od 1 KM. Ako potpuno nestane u profilu, i dalje je sve u redu. Kada postane značajno vidljiv, vrijeme je za kupovinu novih guma za motor.

Savjet:Ako volite krivudave puteve, obratite dodatnu pažnju na stanje bočnih gazišta.

Faktor starenja guma za motocikle

Pored dubine gazećeg sloja, važan faktor je i opšte stanje guma motocikla. Prema riječima stručnjaka, možete naići na probleme ako rijetko koristite svoj motocikl i/ili ako je parkiran napolju na duži vremenski period. Promjenjivi vremenski uvjeti oštećuju materijal ili se mogu stvoriti pukotine i jasno vidljiva promjena boje. U tim slučajevima, vrijeme je za naručivanje novih guma za motocikle.Najkasnije od 5. godine takođe je preporučljivo redovno provjeravati gume na oštećenje, a nakon 6 godina planirajte kupovinu novih guma. Tačnu starost možete provjeriti uz pomoć DOT broja. Nalazi se na bočnoj strani gume, a posljednje 4 cifre pružaju informacije o mjesecu i godini proizvodnje.

Odgovarajuće gume za različite tipove motocikala

Gume za motocikle treba da pristaju jednako dobro kao i Vaša odjeća, od biciklističkih jakni do odjevnih kombinacija, sve sa štitnicima i čizmama. Nudimo specijalne gume za motocikle raznih tipova, od Motocross sportskih i Enduro varijanti do guma za Skutere i Mopede.
Gume za touring motocikliste su poseban slučaj koji zahtijeva dodatnu pažnju. Poznati brend Michelin, na primjer, preporučuje radijalne gume ako više volite vožnju po zavojitim cestama, jer se one posebno ističu pod nagnutim uglovima. S druge strane, gume sa poprečnim slojevima se preporučuju ako na put nosite puno prtljage, a Vaš motor nije dizajniran za velike brzine.Ako planirate češće vožnje na trkačkoj stazi, bit će vam potrebne posebne gume za motocikle, koje neki poznati proizvođači već standardno ugrađuju. Budući da je za vožnju cestom potrebno odobrenje da biste stigli na planirani cilj, morate barem u nekim slučajevima napraviti kompromis. Međutim, važno je da se uvijek fokusirate na kvalitetu kada želite postići maksimalnu brzinu na trkačkoj stazi. Kada tražite ove vrste guma, posebno pogledajte indeks brzine guma za motocikle.

Da li se isplati kupovati jeftine gume za motocikle?

Odgovor na ovo pitanje u velikoj mjeri ovisi o tome da li su u pitanju gume za motocikle marke poznatih dobavljača kao što su Bridgestone ili Pirelli. Sa bezimenim gumama postoji uveliko mogućnost da se nađete u lošim vremenskim uslovima u opasnoj situaciji sa nepredvidivim karakteristikama vožnje. Osim toga, postoji još veći rizik od neželjenog efekta, kada upravljač počne da se trese pri određenim brzinama.

Savjet: Kako biste uštedjeli pri kupovini novih guma, kod nas možete kupiti visokokvalitetne gume za motocikle u paru. Ovisno o brendu i proizvodu, odobrit ćemo Vam popust koji će Vaš novčanik na kraju značajno osjetiti.

Koje gume za motocikl odgovaraju kojim felgama?

Interakcija između guma motocikla i felgi igra ključnu ulogu u smislu upravljanja i dinamike vožnje. Ne postoji jedinstven odgovor, jer je nekoliko faktora važno. Veličina gume i moguća širina gume određuju se na osnovu postojeće širine felge.Međutim, da biste kupili prave gume za motocikl, motocikl koji vozite takođe igra ulogu. Do sada je sertifikat proizvođača bio pouzdan kriterijum. U međuvremenu, ako imate gume sa promenjenim parametrima u pogledu dizajna i dimenzija, potrebno je da napravite procenu uz naknadu. Kada kupujete nove gume za motocikle, obratite pažnju i na EU odobrenje tipa i na odobrenje pneumatika.

Popularni električni motocikli i odgovarajuće gume

U ovom trenutku, električni motori su još uvijek izuzetak na cestama. Iznenađujuće je da je Harley Davidson jedan od pionira u ovoj oblasti.Još jedan proizvođač E-motocikla iz SAD-a je Zero Motorcycles. A sa svojim Freeride modelom, KTM ima E-Enduro u svojoj ponudi. U budućnosti možemo očekivati i druge etablirane, ali i dosad prilično nepoznate dobavljače.

Osim novog iskustva vožnje, gume za motocikle podliježu istim fizičkim i mehaničkim uvjetima kao i svi ostali modeli s motorima s unutarnjim izgaranjem, ovisno o vrsti motocikla. Iz tog razloga, većina ljudi se prilikom kupovine standardnih guma odlučuje za kvalitet brendova poznatih dobavljača.

Uvodna vožnja novih guma motocikla

Važno je pažljivo testirati nove gume za motocikle. Svježe montirane, i dalje imaju glatku površinu sa malo prianjanja. Ovo je posebno uočljivo u nagnutim položajima – postoji opasnost da ćete se okliznuti ako vozite nepažljivo.
Obratite pažnju na specifikacije proizvođača o kilometraži (u km) za koje je iskustvo pokazalo da su neophodni za uvodnu vožnju. Hoće li nove motociklističke gume razviti svoj puni potencijal od 50, 100 ili 200 km ovisi o Vašem stilu vožnje i rutama koje ste odabrali za ovu fazu.
Koristite našu web stranicu za naručivanje novih guma za motocikle. Suzite pretragu prema tipu motocikla, veličini guma, indeksu brzine i željenom proizvođaču. Alternativno, započnite pretragu koristeći marku motocikla. Pronalaženje novih guma za Vaš motocikl nikada nije bilo lakše!
mo-tyre

Cijene uključuju PDV i dostavu unutar Bosne i Hercegovine.